Talent voor de 21e eeuw

De snel veranderende en steeds complexer wordende wereld van vandaag vraagt om meer vertrouwen in jezelf, je intrinsieke talenten en je eigen intuïtie. Hierdoor reageer je sneller, schakel je flexibeler en maak je op het juiste moment de juiste keuzes. Dat vraagt om inzicht en ontwikkeling in vijf professionele dimensies. Deze vijf dimensies passen exact bij de veranderende VUCA-wereld en zijn daar van essentieel belang. 

Dimensie 1: Exploring

Durven af te wijken van gebaande paden, ondernemerschap tonen. Het initiëren van verandering voordat anderen dat doen. Zonder hierbij de rest van het team of de organisatie te verliezen. Herkennen van het juiste moment om in te spelen op veranderingen in de omgeving.

Varieert van Behoedzaam tot Nieuwsgierig.

Dimensie 2: Bonding

Verbonden zijn, maar tegelijkertijd kritisch en autonoom kunnen zijn als de situatie daarom vraagt. Niet de transactionele of functionele, maar juist de menselijke kant van de relatie. Kritisch kunnen zijn en zelfstandig naar de finish kunnen koersen als dat nodig is. Relaties bouwen op basis van vertrouwen en genegenheid.

Varieert van Autonoom tot Verbonden.

Dimensie 3: Influencing

Aandacht voor het tactische spel, situationeel handelen en draagvlak creëren met behoud van authenticiteit. Sociale relaties onderhouden op basis van uitwisseling. Strategisch handelen. De belangen van anderen goed kunnen inschatten en hierop inspelen. Politiek handig en stressbestendig zijn.

Varieert van Transparant tot Behendig.

Dimensie 4: Boldness

Handelen, maar ook denken. Zonder schaamte en angst voor wat anderen ergens van vinden. Durven beslissingen te nemen: liever een foute beslissing dan geen beslissing. Weerbaar en zelfverzekerd zijn, maar niet zonder gevoel voor context en gevolgen. Sensitief voor welke stappen passend zijn.

Varieert van Gevoelig tot Weerbaar.

Dimensie 5: Visioning

Bekend staan als kennispartner door kennis met wijsheid te combineren. Contextuele intelligentie. Durven loslaten van bestaande denkbeelden en verbinding realiseren tussen afdelingen en personen door out-of-the-box te denken. Dit doen met respect voor wat er is, wat werkt, en wat het oplevert.

Varieert van Vasthoudend tot Uitdagend.

Nieuwsgierig naar je professionele dimensies?

“Het staat voor mij als een paal boven water dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen koers”.

Remco Claassen