Johan Roels en het Cruciale Dialogen Genootschap

Johan Roels en het Cruciale Dialogen Genootschap

Het Cruciale Dialogen Genootschap is opgericht door Johan Roels. Johan is een Belgisch ingenieur (ir) die vanuit de veiligheid is gaan ontdekken dat het bij nakomen van regels en procedures het in feite gaat om gedrag en dat gedrag gestuurd wordt door de mindset.

Vele jaren geleden is Johan door een ingeving begonnen met het opzetten van bewustwording rond veiligheid en veilig gedrag in de industrie. In zijn leven heeft Johan naar eigen zeggen vier persoonlijke openbaringen meegemaakt, die gek genoeg overeenkomen met de vier bewustwordingen in het werkveld. Hij spreekt dan ook over vier professionele levens.

Jonge ingenieur

Toen hij als jonge ingenieur begon in de chemische industrie was het ‘control and command’ paradigma nog steeds een realiteit en waren productie en winst de drijfveren in de industrie.  In 1977 werd hij vanuit Vlaanderen uitgestuurd naar India voor de opstart van een zwavelzuureenheid. Een zwaar ongeluk met een jonge Indiase collega was de start van z’n eerst paradigmawissel: veiligheid kwam nu op het eerste plan te staan. Zijn gedragswijziging viel danig op en mede wegens een drastische wijziging in de veiligheidswetgeving in België werd hij ‘verzocht’ veiligheid te gaan studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daar studeerde hij af in 1980 als ingenieur in de ‘veiligheidstechnieken’ en begreep dat hij het ‘technisch’ paradigma diende in te wisselen voor het ‘organisatorische’. Hij werd een leerling van de Amerikaanse goeroe op gebied van organisatorische veiligheid, Frank E Bird Jr, en verwierf later de gebruiksrechten van diens auditsysteem, het ISRS (International Safety Rating System) voor België en Frankrijk. We schrijven 1987 toen hij door een reorganisatie binnen het chemisch bedrijf z’n directie aanraadde hem te ontslaan. Johan had namelijk de keuze van een van z’n medewerkers te ontslaan of koos om zelf de laan uitgestuurd te worden … een tweede openbaring.

Johan Roels, Frank E. Bird, Charlie Palmgren

Van links naar rechts: Johan Roels, Frank E. Bird en Charlie Palmgren

Zelf aan het stuur staan

Hij wilde van dan af zelf aan het stuur staan en richtte daartoe z’n eigen bedrijf op Loss Control Centre Belgium. Doordat Frank Bird diens bedrijf verkocht aan DNV verloor Johan een vijftal jaar later de gebruiksrechten van het ISRS en die derde paradigmawissel monde uit in het zich richten op de wijzing van het veiligheidsgedrag. Hij gebruikte voor z’n aanpak een synergie tussen het gedachtegoed van z’n tweede en derde ‘vader’: Frank E. Bird Jr en Charlie Palmgren (Creative Interchange). Hij was in z’n derde leven en in derde paradigma in het werkveld beland.

Eigen gedrag wijzigen

Gaandeweg begreep hij dat het gedrag enkel kan wijzigen als de mindset wijzigt en dat het beleven van het creatief wisselwerkingsproces die ‘transformation of the mind’ kan bewerkstelligen. Die paradigmawissel ging gepaard met een diepe depressie. In die donkere periode werd hem duidelijk dat hij z’n eigen gedrag diende te wijzigen. Hij begreep terzelfdertijd dat je het gedrag van een ander niet kan wijzigen en dat mensen overtuigen zelf hun gedrag te wijzigen zowat de enige weg is. Gesterkt door die vierde Epifanie, die van de mindset, en terug recht komend uit een diepe depressie schreef Johan z’n vierde boek ‘Cruciale dialogen’, een praktisch beleven van Creatieve wisselwerking.

Cruciale dialogen

Schrijfproces

Tijdens het schrijfproces omringde hij zich met een groep kritische lezers van z’n boek in wording en startte hij groepsbijeenkomsten in 2011. Die groepsbijeenkomsten werden in de loop van 2012 door een Nederlandse veiligheidsconsultant, Karel De Mooij, wegens de specifieke sfeer waarin ze baadden, omgedoopt tot een genootschap: het Cruciale Dialogen Genootschap (CDG). Hoogtepunt dat jaar was de Key note van Paul de Sauvigny de Blot SJ (Johan’s vierde ‘vader’) gedurende de bijeenkomst van juni 2012. Het vierde paradigma, dit van de mindset, was een realiteit! Na dat het boek gepubliceerd was bleef het Cruciale Dialogen Genootschap bijeenkomen. In 2016 zette Johan na een bijeenkomst van het CDG begeleidt door z’n derde vader Charlie Palmgren er een punt achter. Hij ging toen op zeventig jarige leeftijd met pensioen en tracht sindsdien via columns, podcasts (‘Mijn zomer van 2019’) en dialogen zijn gedachtengoed mee te geven aan z’n drie kleinkinderen. Dit alles mondde uit in een boekwerk van 44 delen ‘Blijf Wakker!’, dat hij op 14 oktober 2021 meegaf aan de deelnemers van zijn laatste bijeenkomst van het Cruciale Dialogen Genootschap.

Wat is de toekomst?

Waarschijnlijk zal het echter niet blijven bij deze laatste Cruciale Dialogen Genootschap van 14 oktober 2021. Ik heb inmiddels vernomen dat de mogelijkheid zich gaat aandienen dat er elk jaar in het laatste kwartaal een meeting zal worden georganiseerd. Begeleid door een professionele en gepassioneerde Johan Roels.

Epiloog

Op 14 oktober 2021 was het in principe de laatste meeting van de Cruciale Dialogen Gemeenschap. Echter zal dit naar alle waarschijnlijkheid een jaarlijks vervolg krijgen. Het genootschap dat in 2011 is opgericht door Johan Roels.

Columns van Johan Roels

Podcasts van Johan Roels 

Voorafgaande aan deze laatste meeting had ik een e-mailwisseling met Johan over “persoonlijk leiderschap” en de relatie met mijn VIPfactor. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Johan me vroeg een presentatie te geven met de titel: “Wat kan creatieve wisselwerking betekenen voor persoonlijk leiderschap?”.

Uiteraard heb ik daarmee ingestemd en een presentatie gegeven op de manier zoals men van mij gewend is. Hieronder een review van een van de deelnemers tijdens deze dag:

“De lezing van Egon tijdens Cruciale  Dialogen over persoonlijk leiderschap was interessant en boeiend. Nooit vertrekkende van de gedachte dat hij alles weet, maar op basis van persoonlijke ervaringen, onderzoek en inzichten. Dat maakt dat wat hij vertelt authentiek blijft.”

Christophe van de Voorde

Strongclima

Schrijf je nu in voor de VIPfactor masterclass

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds