Wat is jouw onbewust gedrag en wat is jouw DNA?

Gedrag

Startpunt

Navigeren

Neurowetenschap

Talent

Brein

Assessment

Gedrag

Van je DNA (het erfelijk materiaal dat je van je ouders hebt meegekregen) komt 99% overeen met dat van anderen. Dus 1% is anders. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat specifieke genen invloed hebben op ons natuurlijk (onbewust) gedrag en onze persoonlijkheid. Uit onderzoek is ook gebleken dan minimaal 95% van ons gedrag onbewust is en maar 5% bewust. Ons lichaam maakt continu belangrijke neurotransmitters/hormonen zoals dopamine, oxytocine, serotonine en testosteron aan. Die hebben invloed op onze dagelijkse (on)bewuste beslissingen en handelingen.

Jouw biologisch startpunt

Hoe we ons in het leven gedragen is gelukkig niet alleen afhankelijk van je biologische startpunt. Het is een optelsom van je opvoeding, de omgeving waarin je werkt en je professionele ontwikkeling. Het is dus niet mogelijk om op basis van je DNA de toekomst te voorspellen. Wel kan een analyse van je DNA een beter inzicht geven in je talenten en in hoeverre je die hebt ontwikkeld, of niet. Door je genetisch paspoort met behulp van DNA-onderzoek (een VIPfactor Innerlijk Kompas ontwikkelassesment) in kaart te brengen ben je beter in staat je natuurlijke talenten te gebruiken in je professionele omgeving. Talent is immers beter ontwikkelbaar als het zichtbaar is voor jezelf. Door dit inzicht zal je je gedrag in bepaalde situaties beter begrijpen, waardoor je daarop kunt anticiperen.

Let op: we onderzoeken je DNA op vijf persoonlijkheidsdimensies  en niet op medische aandoeningen.

‘Neem zelf de controle over jouw automatische breinprocessen en speel je talenten vrij.’

Neurowetenschappelijk onderzoek

Recent (neuro)wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wie je bent en wat je doet voortkomt uit hoe je brein de prikkels om je heen verwerkt en omzet in gedrag. Hiervoor gebruikt het brein zowel automatische, onbewuste als bewuste processen. Automatische processen verlopen snel en kunnen veel complexe informatie tegelijk verwerken. Ze zijn echter ook impulsief en algemeen, waardoor ze slechts beperkt rekening houden met de specifieke context. Bewuste processen kosten meer tijd en energie, maar helpen je wel om de controle te nemen op die momenten waar jouw automatische gedrag toch niet helemaal aansluit bij wat je wilt bereiken. Wij helpen je om de kracht van je automatische breinprocessen te benutten en daar waar nodig bewust in te grijpen om je talenten vrij te spelen, en zo het maximale uit jezelf te halen. Een integraal model voor het vrijspelen van je brein.

Talenten vrijspelen

Ieder kind krijgt eigenschappen van zijn vader en moeder mee. Het zijn aangeboren eigenschappen die je kan zien als jouw persoonlijke fabrieksinstellingen. Deze instellingen veranderen in de loop van het leven niet meer. Ons brein daarentegen blijft tijdens ons hele leven flexibel en in staat om te leren. Dit noemen we de plasticiteit van het brein. Het DNA bepaalt de richting van deze ontwikkeling, maar specifieke levensgebeurtenissen in de levensfasen daarna kunnen deze richting bijsturen en soms tot wel 180 graden laten draaien.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Plasticiteit van de hersenen

Als we deze ontwikkelpotentie (plasticiteit) benutten, dan zijn we in staat om onze talenten maximaal vrij te spelen. In de ontwikkeling van ons brein onderscheiden we vier levensfasen (DNA (fabrieksinstellingen), hechtingsfase, persoonlijkheid fase, professionele fase) die bepalend zijn voor ons huidige gedrag. Effectieve gedragsverandering vindt plaats als je begrijpt in welke levensfase gedrag is ontstaan. Pas dan kun je de juiste aanpak en interventie voor verandering bepalen. Je kunt je voorstellen dat je anders omgaat met gedrag dat is ontstaan tijdens je vroege opvoeding dan met gedrag dat je pas in je professionele loopbaan hebt ontwikkeld.

DNA ontwikkel assessment

Na de DNA ontwikkel assessment krijg je een volledige rapportage van jouw vier levensfasen. De inhoud van dit rapport zal ik tijdens een feedback-gesprek met je bespreken, waardoor je heldere inzichten zal opdoen. Het is dan aan jou om met de opgedane inzichten zelf aan de slag te gaan, of met hulp van een VIPcoach.

Lees meer over de vier fasen van het VIPfactor Innerlijk Kompas ontwikkelassessment of neem vrijblijvend contact op.

Schrijf je nu in voor de VIPfactor masterclass

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds