Mijn verhaal over vertrouwen in organisaties en onderzoek over persoonlijk leiderschap en gedrag

Werkbare leven

Reis

Inzichten

Onderzoek

Werkbare leven

Dit verhaal gaat over mijn werkbare leven; over hoe ik dit ervaren heb en over de inzichten die ik hier heb gekregen. Het ontdekken dat angst een slechte raadgever is in een organisatie, het ontdekken dat er heel veel potentieel bij werknemers aanwezig is dat niet wordt gebruikt en het ontdekken dat er in feite nog steeds wordt gewerkt vanuit de Scientific management structuur (Frederic Taylor).

Deze methode was de basis van management aan het begin van de 20e eeuw, een uitspraak van Frederic Taylor was; “ik heb alleen je handjes nodig maar niet je hersenen”. Alles opknippen in hapklare brokken waardoor het totaalplaatje niet meer wordt gezien. Het zó rationaliseren dat de menselijke kant en passie van mensen niet meer wordt gezien of zelfs erger, dat de passie in de kiem wordt gesmoord. Dat is nog steeds het huidige systeem waarin veel organisaties werken.

Reis van de held

Door Peter de Kuster werd ik gevraagd mijn verhaal te vertellen in de uitgave van ‘De Reis van de Held’, over hoe ik bepaalde dingen zie en ervaar. Ondanks dat ik dacht dat ik geen schrijver was, heb ik met plezier mijn verhaal geschreven. Zoals ik vanuit mijn ervaring naar mensen en organisaties kijk is als het ware spontaan op papier gekomen. Misschien wel een verhaal dat je ‘bekijkt met je ogen maar ziet met je ziel’. Mijn verhaal is gepubliceerd in de reeks van ‘De Reis van de Held’ van juni 2015, hoofdstuk 9, ook te vinden op internet.

Inzichten

Ik beschrijf de inzichten die ik heb gekregen in de afgelopen jaren; inzichten die verkregen zijn in het lezen van rapporten en boeken of het volgen van studies maar ook inzichten die vanuit de praktijk zijn verkregen en hierdoor een vanzelfsprekende bewustwording hebben gecreëerd. Ondanks dat mijn verhaal gaat over mijn ervaringen binnen defensie, is deze zienswijze herkenbaar voor andere grote organisaties en Ministeries. Dit blijkt uit de vele reacties die ik heb gekregen op mijn onderzoek naar persoonlijk leiderschap en gedrag.

Onderzoek

Mijn onderzoek heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik defensie na 33 jaar heb verlaten en mij nu volledig inzet voor persoonlijk leiderschap en gedrag. Dit doe ik door mijn inzichten te vertalen in seminars en workshops en het geven van presentaties/lezingen en kick-offs. Hier krijg ik steeds enthousiaste reacties op. In mijn presentaties houd ik managers en werknemers een spiegel voor. Ik laat ze inzien dat er meer uit de organisatie en de mens gehaald kan worden als talenten ontdekt en benut worden. Ik probeer op een prettige manier te laten zien wat iedereen beleeft, maar niet durft uit te speken. Mijn doel is om organisaties sterker te maken en gereed te maken voor de toekomst. Meer kracht binnen organisaties is meer kracht naar buiten toe.

Hierdoor zal de service en klantgerichtheid alleen maar verbeteren en duurzaam succes exponentieel toenemen.

“Outside in begrijpen en inside out handelen.”

Alvorens ik tot deze inzichten gekomen ben, heb ik eerst mijzelf moeten ontdekken. Mijn eigen ontdekkingsreis heb ik verwoord in ‘Jezelf ontdekken, jezelf zijn’. Een artikel dat ik heb geschreven voor het kanteling alfabetboek.

Over passie en hiërarchie in organisaties

Lees verder

Schrijf je nu in voor de VIPfactor masterclass

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds