Jouw kennismaking met persoonlijk leiderschap

Beïnvloeden

Gemotiveerde mensen

Doelen stellen

Wie ben ik?

Beïnvloeden

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je in jouw kracht komt te staan? We worden namelijk allemaal geconfronteerd met zaken in onze omgeving die vaak niet meewerken dat je jezelf kan zijn, laat staan dat je de tijd neemt om op onderzoek te gaan in wie je werkelijk bent. We weten ook allemaal dat negatieve verhalen direct invloed hebben op ons gedrag. Dat werkt meestal niet positief om nieuwe wegen in te slaan of te luisteren naar je hart of intuïtie. We blijven in ons hoofd zitten tegen beter weten in.

In figuur 1 wordt geïllustreerd hoe die buitenwereld invloed heeft op onze binnenwereld en daarmee direct op ons gedrag.

Intern gedragsproces uitgewerkt

figuur1

Gemotiveerde mensen

Effectieve en gemotiveerde mensen zijn vooral actief in die zaken die belangrijk zijn voor het bereiken van hun doelen. Ze nemen de tijd voor de activiteiten waaraan ze zelf tijd aan willen besteden. Stephen Covey (leiderschap goeroe) heeft hiervoor een tijdmanagement-matrix ontwikkeld [ook wel de Eisenhouwer matrix] waarin hij vier kwadranten onderscheidt: zie figuur 2.

De meeste tijd besteden we in Kwadrant 1; brandjes blussen. Door in kwadrant 1 actief te zijn zal  je ook in je oude patronen blijven zitten. Het succes ligt echter in kwadrant 2, waarin tijd wordt besteed aan de doelen die je werkelijk voor ogen hebt.

figuur 2

figuur 3 

Doelen stellen

Jouw prestatie hangt af van het willen, kunnen en mogen. Deze aspecten zijn van cruciaal belang bij de realisatie van jouw doelstellingen. Het ‘willen’ en ‘kunnen’ zijn zaken die jij zelf in de hand hebt. Het ‘mogen’ wordt in feite sterk beïnvloed door de buitenwereld. Zie daarvoor ter verduidelijking figuur 1 en 2. Jouw gedrag wordt door jouw directe omgeving beïnvloed maar je wordt ook beïnvloed door de omgeving in je werkveld; ‘zo doen we dat hier’. Op het moment dat jij jouw persoonlijk leiderschap oppakt geef jij leiding aan jouw eigen leven en kies jij je eigen pad. Op het moment dat je dat doet kom je ook vaker in de flow omdat je met passie je werkzaamheden doet. Jouw energie komt van binnenuit! In figuur 3 zie je het fenomeen ‘flow’ van Csikszentmihalyi de Amerikaans/ Hongaars psycholoog en voorvechter van de positieve psychologie beweging. Hij geeft aan dat het fundament van de menselijke motivatie is gelegen in een specifieke ervaring die hij flow noemt. Als je gemotiveerd bent heb je ook de bereidheid om veel inspanning te doen in het bereiken van jouw doelen.

figuur 4

Wie ben ik?

Uiteraard begint het allemaal met de essentie; en dat is het ontdekken in wie jij werkelijk bent (‘IK’). Figuur 4 geeft helder aan hoe dit in zijn werk gaat. Eerst werken aan jezelf zodat je daarna anderen kan helpen zichzelf te worden.

Jezelf zijn geeft ook meer verantwoordelijkheid, inbreng en initiatief. In feite gaat het om de basisattitude en de moed te hebben om jezelf te durven zijn, om vandaar uit andere mensen te helpen om beter te worden.

Maar hoe wordt je nu effectief en hoe kan je nu jouw huidige patronen doorbreken. Op zich is dat niet zo moeilijk, het enige wat nodig is dat je gemotiveerd ben en energie wilt geven in de verandering die je wenst. “Are you willing to change.” Ik kan je hierbij helpen via de VIPfactor methode. Ik ga jou helpen jouw VIPfactor te vinden en te gebruiken.

Aanvullend kan je ook via het VIPfactor Innerlijk Kompas ontwikkelassessment te weten kom wat jouw specifieke en authentieke ‘fabrieksinstellingen’ zijn. De coaches die ik goed ken en daarmee ook terdege weet dat dit speciale coaches zijn hebben ieder een bijzonder aspect waar zij uniek in zijn.

Wil jij aan de slag met jouw eigen VIPfactor?

  Heb je ook wel eens van die momenten dat je het idee hebt dat je gewoon niet goed begrepen wordt

  Of dat je je soms afvraagt of je wel het goede beroep hebt gekozen of dat je je niet prettig voelt in je huidige functie

Dat kan anders…

  Zou het niet mooi zijn dat je altijd begrepen wordt in wat je wilt overbrengen, en dat je gewoon met iedereen goed kan communiceren

  Dat je in wie je wilt zijn of worden ook binnen jouw bereik ligt en dat je dit ook daadwerkelijk kan realiseren

Schrijf je nu in voor de VIPfactor masterclass

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds