Wat is jouw persoonlijke kracht en leiderschap?

Eigenheid

Innerlijke kompas

Bewustzijn

Eigenheid

Persoonlijk leiderschap gaat over wie je werkelijk bent, je eigenheid. Persoon is afgeleid van het woord ‘persona’, het masker dat de acteurs in een Griekse tragedie opzetten. De kunst is om als persoon jezelf niet te ‘maskeren’, maar authentiek te zijn.

In De Dikke van Dale wordt ‘authentiek’ gezien als: ‘echt, overeenstemmend met het oorspronkelijke, waarvan de betrouwbaarheid is gewaarborgd en misschien wel het belangrijkste: het eigen kenmerk dragend’. Persoonlijk leiderschap is het gedrag dat je wilt aannemen of vertonen om bij je authenticiteit, oftewel jouw werkelijke IK (innerlijke kompas) te komen. Persoonlijk leiderschap is de actie die je uitvoert om op zoek te gaan naar je werkelijke zelf, wie je bent van oorsprong.

Innerlijke kompas

Het is een keuze om persoonlijk leiderschap toe te passen. Met name om jouw Innerlijk Kompas te gebruiken om op zoek te gaan naar jouw authenticiteit. Het gaat erom of jij de moed hebt om persoonlijk leiderschap toe te passen.

Bij persoonlijk leiderschap hoort het belang van eigen verantwoordelijkheid nemen en het daadwerkelijk uitvoeren van jouw kernwaarden zonder in een EGO-strijd te verzanden. Het is een perfecte oplossing om groeps- en ongewenst gedrag uit te bannen en te zorgen voor gemotiveerde, betrokken mensen met hart voor de zaak, die natuurlijk wel zelf blijven nadenken.

Persoonlijk leiderschap heeft ook te maken met het geloof in eigen kunnen, eerlijkheid, voorbeeldgedrag en samenwerken met anderen. Of zoals Stephen Covey (leiderschapsgoeroe) het zegt: ‘laat je innerlijke stem (‘IK’) klinken, dan beschik je over de kracht om het denken uit het industriële tijdperk (baas, regels, efficiëntie en controle) te veranderen. Zie onderstaand figuur. Wat goed aangeeft wat het verschil is in denken uit het industriële tijdperk en het denken in mogelijkheden en eigen kracht.

Bewustzijn

Volgens Deepak Chopra gaat persoonlijk leiderschap over het bewustzijn, het bewustzijn is voor hem de ultieme realiteit: ‘Als je de werking van het bewustzijn begrijpt, begrijp je het denken, de perceptie, emoties, gedrag, biologie, sociale interactie, stemmingen en gevoelens en onze interactie daarmee. Dit zijn de dingen die samen de realiteit vormen’.

Het gaat er dus ook niet om hoe iemand anders vindt dat je moet zijn, maar dat je voor jezelf ontdekt wie jij werkelijk bent, en daarmee aan de slag gaat. De wil om je eigen ‘IK’ te ontdekken. Op het moment dat je in staat bent jezelf te ontdekken, ben je pas in staat om aan anderen leiding te geven en je niet te laten meeslepen met de hectiek van de dag en het ‘brandjes blussen’.

Wil jij aan de slag met jouw eigen VIPfactor?

  Heb je ook wel eens van die momenten dat je het idee hebt dat je gewoon niet goed begrepen wordt

  Of dat je je soms afvraagt of je wel het goede beroep hebt gekozen of dat je je niet prettig voelt in je huidige functie

Dat kan anders…

  Zou het niet mooi zijn dat je altijd begrepen wordt in wat je wilt overbrengen, en dat je gewoon met iedereen goed kan communiceren

  Dat je in wie je wilt zijn of worden ook binnen jouw bereik ligt en dat je dit ook daadwerkelijk kan realiseren

Schrijf je nu in voor de VIPfactor masterclass

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds