Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk

Authentiek leiderschap

Realiteit

Persoonlijke verandering

Persoonlijk Leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over wie je werkelijk bent, je authenticiteit. Persoon is afgeleid van het woord ‘persona, het masker dat de acteurs in een Griekse tragedie opzetten. De kunst is om als persoon jezelf niet te ‘maskeren’, maar authentiek te zijn. Maar wat is dan authentiek zijn? En is er werkelijk een verschil tussen persoonlijk leiderschap en authenticiteit? In De Dikke van Dale wordt ‘authentiek’ gezien als ‘echt, overeenstemmend met het oorspronkelijke, waarvan de betrouwbaarheid is gewaarborgd en misschien wel het belangrijkste het eigen kenmerk dragend’.
Wat mij betreft is persoonlijk leiderschap de kracht en moed hebben om op zoek te gaan naar jouw Innerlijk Kompas. Op het moment dat je hiervoor bewust gekozen hebt krijg je de energie om ook daadwerkelijk alles uit jezelf te halen. Wat uiteindelijk ook leidt tot het hebben van een visie. De richting en het pad dat jij gaat belopen naar jouw toekomst. De energie gaat dan als vanzelf stromen.
Wil jij jouw persoonlijk leiderschap ontdekken? Neem dan eens kennis met de VIPfactor methode en hoe die werkt, of als je direct actie wilt nemen schrijf je dan gelijk in voor de VIPfactor masterclass over persoonlijk leiderschap in 1 dag.

Authentiek leiderschap

Je zou ook kunnen zeggen dat authentiek leiderschap een variant is van persoonlijk leiderschap. Maar dit is voor mij een semantische discussie.

Persoonlijk leiderschap brengt het belang van eigen verantwoordelijkheid nemen en het daadwerkelijk uitvoeren van jouw kernwaarden zonder in een EGO strijd (met anderen) te verzanden. Het is een perfecte oplossing om groeps denken en ongewenst gedrag uit te bannen en te zorgen voor gemotiveerde, betrokken en bevlogen mensen met hart voor de zaak.

Persoonlijk leiderschap heeft ook te maken met het geloof in eigen kunnen, eerlijkheid, voorbeeldgedrag en samenwerken met anderen. Of zoals Stephen Covey (leiderschap goeroe) het zegt ‘laat uw innerlijke stem  klinken, dan beschikt je over de kracht om het denken uit het industriële tijdperk [baas, regels, efficiëntie en controle] te veranderen’. Zie hiervoor onderstaand schema waarin het verschil in gedrag uit het industriele tijdperk en de huidige V.U.C.A. wereld inzichtelijk worden gemaakt. 

De innerlijke stem noem ik jouw ‘Innerlijk Kompas’ (IK). En dat innerlijk kompas is daarwerkelijk iets anders dan jouw EGO. EGO is namenlijk iets dat moet en IK is iets wat je zelf wilt!

Hoe zorg jij er nu voor om in je eigen kracht te staan? Lees hiervoor mijn artikel over ‘jouw kennismaking met persoonlijk leiderschap’

Realiteit

Volgens Chopra gaat persoonlijk leiderschap over het bewustzijn dat de ultieme realiteit is. ‘Als je de werking van het bewustzijn begrijpt, begrijp je het denken, de perceptie emoties, stemmingen en gevoelens, gedrag, biologie, sociale interactie, stemmingen en gevoelens en onze interactie daarmee. Dit zijn de dingen die samen de realiteit vormen’

Het gaat er dus ook niet om hoe iemand anders vindt dat je moet zijn, maar dat je voor jezelf ontdekt wie jij werkelijk bent, en daar mee aan de slag gaat. Natuurlijk gaat het om bewustzijn en de wil om je eigen ‘IK’ te ontdekken. Op het moment dat je in staat bent jezelf te ontdekken ben je pas in staat om aan anderen leiding te geven en je niet te laten meeslepen met de hectiek van de dag en ‘brandjes blussen’.

Over jezelf ontdekken heb ik een blog geschreven: ‘Jezelf ontdekken, Jezelf zijn!’

 

Persoonlijke verandering

Een van de sleutels tot succesvol leiderschap is voortdurende persoonlijke verandering. Persoonlijke verandering is een weerspiegeling van onze innerlijke groei en empowerment. Alleen leiders met empowerment kunnen werke­lijke verandering teweegbrengen volgens Quinn

Blanchard geeft aan dat empowerment zorgt dat medewerkers hun verstand meenemen naar hun werk en in staat gesteld worden hun kennis, ervaring en motivatie in te zetten. Dit vergt echter wel een aanzienlijke verandering van attitude. Deze verandering vindt vooral plaats in het hart van de leider.

Concluderend kunnen we zeggen dat persoonlijk leiderschap veel verder gaat dan alleen leiding geven aan ande­ren. Het gaat over leiding geven aan jezelf. In hoeverre ben jij je bewust van je sterke en zwakke punten? Ben je bewust in wie je eigenlijk bent, wat jouw ‘IK’ is? Niet het EGO waarmee we anderen willen imponeren of gewenst gedrag vertonen, maar de persoon die je werkelijk bent diep van binnen. Geen schijngedrag maar oprecht gevoeld persoonlijk gedrag in het verlengde van de kernwaarden die bij jou horen. Dit bewustzijn in authenticiteit is een belangrijk onderdeel van persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap is op haar beurt weer een voorwaarde voor goed leiderschap om daarmee voorbeeldgedrag te kunnen realiseren in de privé als in de werkomgeving.

Als jij dit ook wil, schrijf je dan in voor de masterclass ‘Persoonlijk leiderschap in 1 dag. Begin van een nieuwe toekomst!’

Wil jij aan de slag met jouw eigen VIPfactor?

  Heb je ook wel eens van die momenten dat je het idee hebt dat je gewoon niet goed begrepen wordt

  Of dat je je soms afvraagt of je wel het goede beroep hebt gekozen of dat je je niet prettig voelt in je huidige functie

Dat kan anders…

  Zou het niet mooi zijn dat je altijd begrepen wordt in wat je wilt overbrengen, en dat je gewoon met iedereen goed kan communiceren

  Dat je in wie je wilt zijn of worden ook binnen jouw bereik ligt en dat je dit ook daadwerkelijk kan realiseren

Schrijf je nu in voor de VIPfactor masterclass

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds