Ik wilde graag van Annemarie van Gaal (ondernemer en investeerder) weten hoe zij gekomen is in de dingen doet die zij doet. Wat haar interne vlammetje is en wat haar drive is!

Een aantal jaren geleden was ik bij een bijeenkomst wat onder andere ging over ‘vertrouwen en integriteit’. Hierbij werd aan Annemarie van Gaal gevraagd of haar vertrouwen wel eens was beschaamd. En ja, dat was het geval! Waarop de presentator als vanzelfsprekend aangaf dat ze haar gedrag waarschijnlijk wel had aangepast. Annemarie gaf aan dat ze haar gedrag niet had aangepast door die paar mensen die haar vertrouwen hadden beschaamd. Ik vond die uitspraak op dat moment zo sterk, dat ik me had voorgenomen haar eens te willen gaan interviewen. Dat interview is er uiteindelijk ook van gekomen.

Dit is mijn eerste interview met een bekende Nederlander. Er zullen hierna nog meer interviews gaan volgen met bekende Nederlanders om op zoek te gaan naar hun ‘interne vlammetje’. Naar hun drive en waar zij energie van krijgen, én waar die energie vandaan komt!

Hoe is jouw persoonlijke ontwikkeling geweest tot het inzicht in wat je wilde worden?

Mijn hele middelbare schooltijd (leeftijd 12 – 18 jaar red) heb ik ervan gedroomd om naar Amsterdam te gaan. Ik was in mijn jeugd maar één keer in Amsterdam geweest, maar voor mij vertegenwoordigde het woord ‘Amsterdam’ het soort leven dat ik wilde leiden: Spannend, groots en volop kansen.
Ik had geen vastomlijnd plan voor mezelf. Ik hield van mode en styling, maar wist niet goed hoe ik daar een baan van kon maken. Droomde weleens van een eigen winkel op de P.C. Hooftstraat. Wat ik wél wist was dat ik succesvol wilde worden en veel geld wilde verdienen.
Ik kon goed leren en heb op mijn sloffen het VWO-B in Heerlen afgemaakt. Iedereen in mijn omgeving ging ervan uit dat ik zou gaan studeren en die gedachte heb ik gemakshalve ook in stand gehouden, maar ik vond het zelf wel genoeg geweest. Het was de hoogste tijd om te gaan leven, vond ik.

Heeft jouw opvoeding / school een rol meegespeeld in de keuze die je hebt gemaakt?

Nee niet echt. Hooguit dat ik dát leven niet wilde. Mijn vader werkte gedurende deze tijd als ambtenaar bij het CBS in Heerlen en mijn moeder was altijd huisvrouw geweest.

Had je iemand of meerdere personen als voorbeeld die jou hebben geïnspireerd?

Mijn rolmodel is altijd Helen Gurley Brown geweest (de vrouw die het blad Cosmopolitan heeft bedacht en opgericht red). In mijn jeugd was Cosmopolitan mijn lijfblad en heeft het me enorm geïnspireerd om het maximale uit mijn leven te halen. Toen ik 29 jaar was lanceerden wij de Cosmopolitan in Rusland en daarna in de Oekraïne. Vanaf dat moment leerde ik Helen Gurley Brown persoonlijk kennen en is ze de grootste inspiratiebron van mijn leven.

Helen Gurley Brown (1922-2012) was an outspoken advocate of women’s freedom. She claimed that women could have it all ‘love, success, sex, and money.’ Her book, Sex and the Single Girl, was rejected by several publishing houses before it got published in 1962. The book sold two million copies in three weeks, was sold in 35 countries and became an inspiration to women worldwide. Following this success, Helen Gurley Brown became editor-in-chief of Cosmopolitan and remained international editor there until her death.

Hoe lang heeft het geduurd eer je een beetje de dingen kon doen zoals jij die ook wilde uitvoeren? Wat waren de worstelingen?

Toen ik 26 jaar was zocht mijn toenmalige werkgever VNU iemand die zes maanden uitgezonden wilde worden om hun joint-venture in Moskou op te starten. Ik heb echt heel hard mijn best gedaan om gekozen te worden.

Achteraf denk je wel ‘hoezo, dat is helemaal niet voor de hand liggend, je bent 26, je hebt een kind, je bent alleen, hoezo wil jij naar Rusland?’. Maar ik wilde gewoon uit de situatie, waar ik in zat, had het gevoel, dat ik een stap moest maken en ik wist, dat ik iets moest veranderen om eruit te komen. Dus daar heb ik erg hard voor gevochten.

Rusland kwam als land nét uit het communisme, maar was nog zeker geen land dat je kunt vergelijken met het westen. De valuta was niet converteerbaar, je moest met totaal andere boekhoudsystemen werken, in een andere cultuur en met een totaal andere perceptie van mensen. Het was de ‘alles-is-anders-show’ en dat was voor buitenstaanders niet te begrijpen. Ik wilde ervoor vechten, maar VNU, mijn werkgever, was er eigenlijk al snel klaar mee, die wilde zich terugtrekken.”

Vervolgens, na anderhalf jaar, heb ik ontslag genomen en ben, samen met mijn toenmalige collega Derk Sauer, voor mezelf begonnen en zijn Independent Media gestart.

We hebben in die periode minstens zeven keer aan een zijden draadje gehangen. Tot ik terug kwam naar Nederland, heb ik nooit gedacht, dat ik met meer dan een retourticket, Rusland zou verlaten. Ik heb nooit het idee gehad, dat ik daar echt geld zou verdienen of heel succesvol zou worden, nooit!

Ik werkte hard en het bedrijf werd steeds groter en uiteindelijk ook steeds succesvoller, maar dan ontstond er weer een crisis, waren we terug bij af en moest er opnieuw opgebouwd worden. De groei was gestaag, maar wel in een lastige markt, waar van alles kan gebeuren. Het was een wankel bestaan. Maar ik geniet wel van een goed probleem, knokken geeft kracht. In 2000 verkocht ik mijn aandelen en verhuisde ik terug naar Nederland.

Independent Media werd uiteindelijk de grootste, onafhankelijke uitgeverij van Rusland en de Oekraïne. Uitgever van verschillende Russisch- en Engelstalige dagbladen, vakbladen en een twintigtal consumentenbladen uit waaronder veel eigen titels, maar ook bijvoorbeeld de Russische edities van Cosmopolitan, Marie Claire, Men’s Health etc.

Wat heb je moeten laten om te bereiken in wat je nu hebt bereikt?

Ik heb veel tijd gemist van mijn kinderen, maar ik kijk nu terug op mooie jaren, heb twee fantastische zonen die geweldig ik het leven staan en me niets kwalijk nemen.

Heeft het je veel energie gekost waar je nu staat of heeft het je energie opgeleverd?

Nee, zoals ik al schreef: Knokken geeft kracht.

Wat is jouw drive geweest om het vol te houden?

Ik wilde slagen!

Is de drive gaande weg versterkt door de successen die je hebt bereikt?

Nee, iedere uitdaging staat wat mij betreft op zichzelf. Het is zeker niet zo dat ik het gevoel heb dat alles wat ik aanraak in goud verandert, absoluut niet.

Heb jij een idee/beeld in wie je nu werkelijk bent?

Ik denk dat ik geen façade heb of me anders voor doe, ‘what you see is what you get’, waardoor ik mezelf goed ken.

Heb je adviezen voor anderen in wat ze kunnen doen om te ontdekken in wat bij hen past?

Veel ligt in je eigen handen. De juiste mensen tegenkomen bijvoorbeeld, daar kun je op blijven wachten maar je kunt het ook zelf aanjagen. Succes is niet alleen te danken aan je eigen kwaliteit, maar ook een samenloop van omstandigheden en een portie geluk. Hoe meer je zelf beweegt en op zoek gaat, hoe groter je kansen zijn dat je de beste omstandigheden en geluk vindt.

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

Ik bekijk het leven altijd van de positieve kant en ik zie mijzelf als een zondagskind. Als je naar mijn leven en verleden kijkt, zal niemand mij een zondagskind noemen omdat ik lastige tijden heb gekend. Maar ik ben iedere dag gelukkig geweest. Verdriet of ellende staat mijn geluk niet in de weg.

Mijn droom voor de toekomst is om gelukkig te blijven.

Wat is Annemarie haar V.I.P. factor?

De rode draad uit dit interview is dat Annemarie haar droom heeft nagejaagd om succesvol te willen zijn. Ook het hebben van een rolmodel heeft haar toekomst vorm gegeven. Uitdagingen is ze aangaan en heeft ‘gevochten’ voor waar je in geloofde. Ondanks sommige tegenslagen die ze heeft meegemaakt is ze positief gebleven om gewoon door blijven te gaan met haar doelen. Annemarie heeft een duidelijke focus in de dingen die ze wilde bereiken!

Wil jij ook zo gelukkig en succesvol worden als Annemarie van Gaal? Begin dan eerst te kijken waar jij zelf in uitblinkt. Waar jij energie van krijgt en juist anders bent als anderen. Lees in mijn e-boek hoe jij meer jezelf kan zijn of worden.

Schrijf je nu in voor de VIPfactor masterclass

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds