We nemen ons elke dag wel dingen voor om te gaan doen of juist te laten. Op het moment dat het nieuwe jaar begint hebben we meestal veel goede voornemens.

Hoe zorg je er nu voor dat je al die voornemens ook daadwerkelijk succesvol uitvoert? De eerste hindernis is het omzetten van voornemens in daden. Nadat dit eenmaal gelukt is blijkt het volhouden vaak een groot probleem. Hierbij een aantal aandachtspunten om ervoor te zorgen dat jij niet in bovenstaande valkuil valt.

5 aandachtspunten voor het omzetten van voornemens in daden

 • Veranderingen vanuit de ratio (linker hersenhelft) duren gemiddeld 66 dagen per verandering1 .
 • Veranderingen vanuit de emotie (rechter hersenhelft) kunnen direct in gang worden gezet. Hier zit een sterkere drive achter omdat je het echt wil vanuit jouw gevoel/emotie! 
 • Veranderingen in gedrag komen niet vanzelf, daar moet je veel aandacht voor creëren, elke dag
 • Focus is een belangrijke pijler bij het volhouden van voorgenomen veranderingen.  
 • Als je de zaken die je je had voorgenomen voor de afgelopen maanden (of afgelopen jaar) niet hebt gerealiseerd, heb je waarschijnlijk:
  • Te veel veranderingen tegelijk willen doen;
  • Niet genoeg drive gehad omdat je het eigenlijk niet echt wilde vanuit gevoel/emotie;
  • Onderschat hoeveel moeite en doorzettingsvermogen er nodig is om een verandering tot stand te brengen.

Tips:

 • Emotion = motion
 • Motion = verandering gelijk uitvoeren of ermee starten!

Gebruik persoonlijk leiderschap om jouw voornemens te realiseren

Als je echte diepgaande en duurzame veranderingen wilt bewerkstelligen dan zal je jouw huidige (ongewenste) patronen moeten doorbreken. Maar hoe doorbreek je jouw huidige patronen?  

Uit een onderzoek naar persoonlijk leiderschap en gedrag2 is naar voren gekomen dat de veranderingen vanuit jezelf moeten komen en dat dit makkelijker gaat op het moment dat je weet wie jezelf bent. Op het moment dat je dingen doet die niet bij jou horen dan geeft dat frustratie. Om te zorgen dat je dicht bij jezelf blijft of komt heb ik de VIPfactor ontdekt – naar aanleiding van een onderzoek over persoonlijk leiderschap en gedrag – en dit verder ontwikkeld. De essentie van de VIPfactor is het toepassen van persoonlijk leiderschap waardoor je inzicht krijgt in wie jij bent, en wat jouw Identiteit is. Op het moment dat jij jouw Identiteit hebt ontdekt dan sta je dicht bij jezelf en zal je een Visie ontwikkelen die bij je past en je vervolgens ook kunt Volhouden. Maar daarover later meer…. 

Onderbouwing in de besproken aspecten in onderstaande onderzoeken:

 1. Lally, P.,  van Jaarsveld, C., Potts, H., Wardle, J. (2010) European journal of Social psychology. 
 2. Beaart, E. (2011); Leiderschap is Core Business. Het belang van persoonlijk leiderschap voor het bereiken van gewenst gedrag bij defensie in de huidige samenleving.  

Schrijf je nu in voor de VIPfactor masterclass

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds